Jonge gezinnen wonen liever buiten grote stad

Gezinnen met kinderen die nog niet naar school gaan, verhuizen vaker als ze in een van de vier grote steden wonen. In verhouding met jonge gezinnen buiten die grote steden ligt het vertrekcijfer twee tot drie keer hoger, aldus het CBS.

Drie keer hoger

Vers onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat gezinnen buiten de vier grote steden, die in 2012 een eerste kind kregen, in veertien procent van de gevallen binnen vier jaar naar een andere gemeente verhuisden. Vanuit de grote steden lag dit vertrek twee tot drie keer hoger, afhankelijk van de stad in kwestie.

In de buurt

Amsterdam zag namelijk maar liefst veertig procent van de jonge gezinnen verhuizen, vaak naar een gemeente in de buurt. In Utrecht ging het om 34 procent van de jonge gezinnen, in Rotterdam om 28 procent en in Den Haag om 27 procent.

Mobiele huishoudens

Volgens het CBS is het hoge vertrekcijfer in Amsterdam deels toe te rekenen aan het feit dat veel jonge gezinnen hier – in tegenstelling tot de drie andere steden – in een huurwoning wonen rond de geboorte van het eerste kind. Het CBS ziet mensen in een huurwoning als mobielere huishoudens dan mensen met een koopwoning. Toch verhuizen ook ‘kopers’ vaker uit Amsterdam dan uit de drie andere grote steden.

Sterker effect

Inkomen speelt overigens een belangrijke rol. Volgens het statistiekbureau verhuizen jonge gezinnen die behoren tot de hoogste inkomensgroepen (de hoogste twintig procent) vaker dan gemiddeld. Het CBS stelt dat dit een landelijk beeld is, maar het effect is sterker in de vier grote steden. Zo vertrok 51 procent van deze gezinnen uit Amsterdam, tegen dertig procent van de andere inkomensgroepen in die stad.

Wij zoeken mee

Is er gezinsuitbreiding op komst en overwegen jullie om de stad achter je te laten, loop dan gerust bij ons binnen. Samen vinden wij een perfecte woning, passend bij jullie wensen in verband met de uitbreiding. Ook als jullie het nu nog niet overwegen, dan hebben wij hebben vaak tips voor de toekomst in portfolio: bijvoorbeeld huizen van mensen die aangeven op termijn te willen verhuizen of info over nieuwbouwprojecten die op komst zijn. Doe er je voordeel mee.

 

Verkoper van Populierendreef 650
9

Goede vakkundige begeleiding waarbij persoonlijle aandacht hoog in het vaandel staat. Zeer professioneel maar toch zeer laagdrempelig waardoor het onderlinge contact als zeer plezierig is ervaren. Zeker een aanrader voor toekomstige (ver)kopers.

Verkoper van Prinses Beatrixlaan 308
10

De medewerkers van Dijkhuizen Garantiemakelaars zijn zeer kundig, vriendelijk en transparant in communicatie. Feedback betreffende bezichtigingen is zeer goed en snel en hun bereikbaarheid is ook erg goed. Ik heb niets dan positieve ervaringen met Dijkhuizen Garantiemakelaars en beveel hen dan ook bij een ieder die zijn/haar woning wil verkopen aan!

Anoniem
10

Dijkhuizen makelaardij heeft mij goed geïnformeerd. De informatie die ze verstrekken is duidelijk. Telefonische werd ik altijd netjes en uiterst vriendelijk te woord gestaan en geholpen. Ze ondernemen direct Katie. Ik had echt het idee van "klant is koning". Zeer zeker zou ik Dijkhuizen Makelaardij aanbevelen.

Lees meer
Terug
Recent bekeken