Griepje of koolmonoxide?

Een flink deel van Nederland ligt op dit moment op bed met een griepje. Dat gebeurt zo af en toe en daar doe je niks aan. Tenzij het geen griep is, maar koolmonoxidevergiftiging. Symptomen zijn hetzelfde, de afloop niet. Tijd om extra alert te zijn.

 

Geen kant op

Het is winter. Ramen en deuren zitten potdicht om de kou buiten te houden, verwarmingen en geisers draaien op volle toeren. Een ideale omgeving voor een koolmonoxidevergiftiging, want het onruikbare gas kan geen kant op. Volgens de Brandweer overlijden in Nederland jaarlijks gemiddeld elf personen door deze vergiftiging en belanden nog eens honderdvijftig mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxide (CO) staat daarom bekend als sluipmoordenaar: wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Coma

Zeker in deze tijd van het jaar, met een griepgolf binnen de landsgrenzen, moet je extra goed oppassen: de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken namelijk op die van een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en  krijgt je een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Boosdoener

Niet mis dus. Maar je kunt maatregelen nemen. Belangrijkste tips: laat je cv-ketel of geiser, de grootste boosdoeners,minimaal een keer per twee jaar checken door een vakbekwaam en erkend installateur. Vraag specifiek om een koolmonoxidemeting, uitgevoerd met een geschikte meter, de enige manier waarop dit kan. Heeft de installateur geen meter, dan kan hij geen advies geven.

Slim

Daarnaast is het slim om een koolmonoxidemelder op te hangen, op ooghoogte en op circa twee meter van de geiser. Een raampje open zetten is volgens de experts niet voldoende om het gas weg te leiden. Het duurt minstens een uur voordat koolmonoxide is weggetrokken.

Geen combimelder

Nog een tip van de Brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden dan de brandmelder. Meer hierover én over koolmonoxide vind je op brandweer.nl.

 

 

Verkoper van Populierendreef 650
9

Goede vakkundige begeleiding waarbij persoonlijle aandacht hoog in het vaandel staat. Zeer professioneel maar toch zeer laagdrempelig waardoor het onderlinge contact als zeer plezierig is ervaren. Zeker een aanrader voor toekomstige (ver)kopers.

Verkoper van Prinses Beatrixlaan 308
10

De medewerkers van Dijkhuizen Garantiemakelaars zijn zeer kundig, vriendelijk en transparant in communicatie. Feedback betreffende bezichtigingen is zeer goed en snel en hun bereikbaarheid is ook erg goed. Ik heb niets dan positieve ervaringen met Dijkhuizen Garantiemakelaars en beveel hen dan ook bij een ieder die zijn/haar woning wil verkopen aan!

Anoniem
10

Dijkhuizen makelaardij heeft mij goed geïnformeerd. De informatie die ze verstrekken is duidelijk. Telefonische werd ik altijd netjes en uiterst vriendelijk te woord gestaan en geholpen. Ze ondernemen direct Katie. Ik had echt het idee van "klant is koning". Zeer zeker zou ik Dijkhuizen Makelaardij aanbevelen.

Lees meer
Terug
Recent bekeken