Minder hypotheken met NHG

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is momenteel niet makkelijk. Het aanbod aan huizen is sowieso al erg krap, zo schreven we afgelopen keer, daarnaast stijgen de prijzen zo hard dat ze vaak boven de NHG-grens uitkomen.

Doorstromers

Dit heeft met name gevolgen voor doorstromers op de huizenmarkt, ook al is de NHG-grens flink opgetrokken: van 245 duizend euro vorig jaar naar 265 duizend euro in 2018. Lijkt een flinke hap geld er bij, maar volgens De Hypotheker bedroeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland, gemeten in het laatste kwartaal van 2017, zo’n 277 duizend euro. Ruim boven de NHG-grens dus.

Geen halt

In de Hypotheek Index die De Hypotheker elke drie maanden publiceert, is dan ook duidelijk te zien dat het aantal hypotheken met NHG drastisch aan het dalen is. Lag het aandeel NHG in het eerste kwartaal van 2016 nog op zestig procent, het laatste kwartaal van 2017 was dat gedaald naar 45 procent. De stijgende huizenprijzen zorgen er volgens de hypotheekinstelling voor dat de vastgestelde NHG-grens steeds verder onder de gemiddelde huizenprijs zakt, waardoor er minder mensen voor een NHG in aanmerking komen. Bovendien voorziet de organisatie vooralsnog geen halt in de groei van de huizenprijzen.

Ruim zes procent

Het gemiddelde hypotheekbedrag ligt bij starters op de woningmarkt momenteel op 205.089 euro, een stijging van 6,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij doorstromers ligt de toename procentueel iets lager (+6,3 procent), maar is nog altijd goed voor een gemiddeld hypotheekbedrag van 277.016 euro, aldus De Hypotheker.

Kroon spannen

Behoorlijk wat geld dus. Maar zoals al aangestipt hebben we het hier over een gemiddelde: waar sommige regio’s wat achterblijven, spant Amsterdam de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van 331.331 euro. Opvallend is dat Rotterdam als grote stad onder de NHG-grens blijft met een gemiddelde van 238.630 euro. 

 

 

Verkoper van Populierendreef 650
9

Goede vakkundige begeleiding waarbij persoonlijle aandacht hoog in het vaandel staat. Zeer professioneel maar toch zeer laagdrempelig waardoor het onderlinge contact als zeer plezierig is ervaren. Zeker een aanrader voor toekomstige (ver)kopers.

Verkoper van Prinses Beatrixlaan 308
10

De medewerkers van Dijkhuizen Garantiemakelaars zijn zeer kundig, vriendelijk en transparant in communicatie. Feedback betreffende bezichtigingen is zeer goed en snel en hun bereikbaarheid is ook erg goed. Ik heb niets dan positieve ervaringen met Dijkhuizen Garantiemakelaars en beveel hen dan ook bij een ieder die zijn/haar woning wil verkopen aan!

Anoniem
10

Dijkhuizen makelaardij heeft mij goed geïnformeerd. De informatie die ze verstrekken is duidelijk. Telefonische werd ik altijd netjes en uiterst vriendelijk te woord gestaan en geholpen. Ze ondernemen direct Katie. Ik had echt het idee van "klant is koning". Zeer zeker zou ik Dijkhuizen Makelaardij aanbevelen.

Lees meer
Terug
Recent bekeken